Kjell Hjelm krönikebild

Kjell Hjelm

Krönika: Några heta frågor

Luleå Kjell Hjelm, ordförande för Företagarna Norrbotten, går i sin krönika igenom några frågor, globala och nationella, som påverkar näringslivet i Norrbotten.

Nordeas flytt av huvudkontor till Helsingfors har debatterats en hel del på sista tiden. Eftersom jag var med och upplevde allt som hände under 90-talskrisen, så har jag en förståelse för reaktionerna från sparare och småföretagare.

President Trump och därmed också våra affärsförbindelser med USA. Just nu är det en rad osäkerhetsfaktorer som egentligen ingen kan förutspå. Ska USA stänga sina gränser? Skyddstullar? Krig mot Nordkorea? Avhoppet från klimatavtalet? Tror att den som vet allt vad som kan hända ligger bra till för Nobelpris.

Brexit – hur kommer det att bli? Hur kommer det att bli för alla svenskar som bor och jobbar där? Många företag i Norrbotten exporterar idag till England, vilka förutsättningar gäller senare? Vet redan nu att många planerar för att flytta verksamheter från England till andra EU länder.

Samarbetet i Norden är gott då det gäller Sverige-Norge-Finland, men hur ska vi kunna få igång ett samarbete med Ryssland igen? Samarbete är bästa metoden att förhindra konflikter.

Framtiden finns i Norr.

Enligt vår senaste småföretagsbarometer så ser 7 av 10 företagare möjlighet till expansion närmaste året. Trots att vi också ser problemen med att hitta kompetent arbetskraft. Därför är det mycket viktigt att vi tar till vara på våra nyanlända. Många av dessa är kompetenta och färdiga för arbetsmarknaden. En del behöver förstärkning på språkområdet och andra behöver en direkt arbetsplatsintroduktion. Oavsett vilket behovet är, så behövs ett bra samarbete mellan Företagarna och Arbetsförmedlingen. Vi har drivit projektet ”Jobbmatchen” tillsammans med Arbetsförmedlingen under ett antal år med stor framgång. Människor har matchats in direkt till våra företag i Norrbotten.

I samarbete med Sparbanken Nord tar vi nu också ett krafttag för att ta tillvara våra nyanlända på ett likartat sätt. Matcha personen mot företagen. Hitta rätt kompetens alternativt skapa förutsättningar för utveckling av både människa och företag. De nyanlända är avgörande för Norrbottens framtid. Vi har en åldrande befolkning och barnafödandet matchar inte dödstalet. Egentligen har vi exakt samma situation bland länets företagare. Allt för många 40-talister är fortfarande verksamma. Ibland beroende på att man inte vill sluta jobba, men många gånger beroende på att man inte kunnat överföra ägandet till nästa generation eller till en ny köpare.

Företagsamheten finns i de flesta kulturer som idag finns representerade i Sverige, men frågan är – ger vi den chansen? Luleå tekniska universitet med sin mångfald av studenter från hela världen. Hur ska vi inspirera den företagsamhet som finns bland dessa? Kan vi göra mer?

De baltiska staterna Estland-Lettland-Litauen, tre länder på stark ekonomisk frammarsch. Alla tre har olika inriktningar och förutsättningar. Exempelvis hur många känner till den stora kapaciteten av tekniska ingenjörer som finns i Lettland, eller att Litauen är mycket stor då det gäller flygplansleasing och besättningar? Tyvärr har vi från Norrbottens näringsliv glömt bort dessa närmarknader. Vi har sedan tidigare kanske tänkt på att lägga ut legoproduktion eller hitta billig arbetskraft i dessa länder. Kanske dags att vi tänker mer på ett ömsesidigt utbyte med dessa länder, som vi kan nå inom ett par timmar.

Mer än en gång brukar jag tänka på Yngve Bergqvist och hans paroll genom åren – ”Gräv där du står”. Det är så sant.

Se på många av våra mest framgångsrika företag de senaste åren, Max, Älvsbyhus, Polarbröd, Stenvalls, Studentconsulting, Lindbäcks, Skoogs med flera. Ursprunget för dessa framgångsrika företag är Norrbotten. Dessa har alla grävt där de stått och utvecklats på ett otroligt sätt. Kan i det här sammanhanget inte undgå att återigen gratulera syskonen Skoog till utmärkelsen Årets Företagare Norrbotten. Håller tummarna för en framskjuten placering i Sverigefinalen.

Slutligen

Det verkar trots allt som att det kan bli en satsning på järnvägen! Jättebra! 

Kilometerskatten verkar tillbakatagen. Jättebra! 

Utlokalisering av myndigheter nationellt och lokalt. Jättebra! 

Nu är det dags att skrota hela förslaget om flygskatten. Finns inget positivt i det förslaget för Norrbottens del.

Kjell Hjelm 

Ordförande för Företagarna i Norrbotten. Föreslagen som honorärkonsul för Lettland i Luleå.

Annons