Matz Engman

Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv

Tillsammans bidrar vi till framtidens företagare

Luleå Genom att bli mentor för ett UF-företag kan du göra skillnad, skriver Matz Engman, Luleå Näringsliv i veckans krönika.

Glädje, inspiration och tillförsikt inför framtiden. Ja, så brukar jag känna efter en träff med ett UF-företag. I mötet mellan mentorer och adepter skapas framtiden, för båda parter. Har du varit mentor så tror jag nog att du känner igen dig. Har du inte så är det dags nu. 

Unga företagare har alltid legat mig varmt om hjärtat. Under mina år som vd för Luleå Näringsliv har jag haft förmånen att vara rådgivare och mentor till flera UF-företag, alla med stark drivkraft att vilja lyckas med sina affärsidéer. Att se dem växa med sin uppgift och att se deras mod och nyfikenhet att utvecklas är en belöning för en mentor. Det är något jag gärna avsatt tid för. Skälen är flera dels för att jag brinner för att de unga talangerna ska tas tillvara men också för att jag ser ett ansvar.

UF-företagandet ökar i Norrbotten. Läsåret 2016/2017 drev 838 elever i Norrbotten UF-företag och Luleå gymnasieskola var Sveriges näst största UF-skola med 263 elever. Glädjande siffror som vi ska ta tillvara på.

De senaste UF företagen som vi på Luleå Näringsliv varit mentorer till har tagit sig ända fram till SM final för UF företag. De har satsat på att utveckla affärsidéer som skräddarsydda företagsevent, 3D printade mobilskal och glas med lokaldesignade stadsmotiv. Det viktigaste är att unga personer lär sig hur det är att driva företag och hur det är att vara entreprenör. UF-tiden ökar möjligheterna att starta företag i framtiden eller också att vara drivande personer anställda i företag.

Det är en viktig uppgift att ni erfarna entreprenörer och företagare ställer upp som mentorer. Mentorskap kan göra skillnad hos individer. Du som mentor påverkar mer än vad du kan tro. Du blir en förebild som unga personer lyssnar till och lär av. Ett bra mentorskap fungerar åt båda håll, man ger råd och lär själv av att vara mentor.

För att dra en parallell till att nå framgång inom sportens värld så ska det vara lätt att börja och att vi ska få så många som möjligt att börja med en idrott. Det är likadant med entreprenörer. Vi behöver få fler nya och unga entreprenöriella förmågor att vilja utvecklas och på sikt bli en tillgång i befintligt näringsliv eller egna företagare. Entreprenöriella förmågor är värdefulla både för vidare studier och i arbetslivet. När elever tar klivet ut i arbetslivet behövs det inom många branscher kunskaper om att starta och driva företag. Därför finns det i många gymnasieprogram ämnesinnehåll och kurser som förbereder elever för det. Kanske vi skulle kunna ha fler entreprenörsgymnasier i Sverige? När jag googlar idrottsgymnasier får jag fram 180 olika utbildningar för idrott, men bara ett fåtal entreprenörsgymnasier, där Luleå varit tidigt ute med entreprenörsgymnasium.

Det gäller att komma ihåg att vara entreprenör är inte lika med att vara företagare. Entreprenörskap är ett förhållningssätt att vara nyfiken, kreativ, ha mod, drivande samt ha ett målinriktat fokus. Entreprenörskapet är öppet för alla.

Kom ihåg att det alltid är individer som gör skillnad. Är du en av dem som vill göra skillnad för framtidens företagare? Anmäl dig som mentor exempelvis inom UF eller till en student på universitetet. Tillsammans bidrar vi till framtidens företagare.

Matz Engman

Vd för Luleå Näringsliv

Annons