Northland stoppar verksamheten

Ett viktigt steg är klart för en nystart av gruvan i Kaunisvaara. Foto: Lennart Håkansson

Fordringsägarna godkänner att gruvan säljs till Abecede

Pajala En tillräckligt stor majoritet av fordringsägarna godkänner att gruvan i Kaunisvaara och gruvtillstånden säljs till Abecede, skriver Haparandabladet.

Under torsdagen undertecknades det slutliga avtalet om överlåtelse av gruvan mellan konkursförvaltaren och Abecede. Men en förutsättning för att det ska träda i kraft är att en majoritet av de stora fordringsägarna, de så kallade obligationsägarna, godkänner överlåtelsen. Och det har nu konkursförvaltaren fått bekräftat.

- Jag har fått klara underhandsbesked från borgenärer som äger mer än 50 procent av de totala obligationslånen till Northland. De godkänner det avtal som tecknats mellan konkursboet och Abecede - inklusive villkoren i avtalet och mitt utdelningsförslag, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till Haparandabladet.

Formellt ska obligationsägarna godkänna avtalet inom 25 dagar, men konkursförvaltaren vågar redan nu säga att tillräckligt många kommer att göra det.

Därmed är det viktigaste formella hindret för en gruvstart övervunnet.

Ett viktigt steg som är kvar är att Bergstaten godkänner att Abecede får överta tillståndet att bryta järnmalm, bearbetningskoncessionen. 

Går det som Abecede vill kan det bli gruvstart sommaren 2018. Det förutsätter att järnmalmspriset är tillräckligt högt och att man landar avtal med nya finansiärer. En nystart innebär 350 nya jobb i Pajala.

Northlands skulder låg vid konkursen på 12,1 miljarder kronor. Huvuddelen var obligationslån från utländska finansiella institutioner.

Annons