Retur i norr satsar på företag

Luleå Retur i norr är först i Norrbotten med en ny typ av återvinningskoncept inom hushållsnära tjänster. Nu har företaget tecknat avtal med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen vilket innebär att man tar klivet från att bara hjälpa privatpersoner till att också arbeta mot företag.

Det har gått cirka ett halvår sedan Anna Jonsson startade det nya återvinningsföretaget Retur i norr. Hennes affärsidé går ut på att hon hämtar upp hushållsavfall som ska källsorteras hos privatpersoner i utbyte mot en abonnemangsavgift.

När Affärer i norr pratar med henne har hon precis tecknat avtal med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. Det är ett företag inom återvinningsbranschen som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns.

– Nu kan jag även sälja in min affärsidé till företag – och det känns jättekul. Det är inte enkelt att börja från noll i en bransch som inte finns i Norrbotten. Samma koncept finns i södra Sverige, men det har varit svårt att få de företagen att berätta hur de arbetar.

Förutom att Anna Jonsson nu kan hjälpa företag med deras källsortering, riktar hon sig även mot privatpersoner som bor i villa inom Luleå kommun. Hon hämtar bland annat upp plastförpackningar, glas, metall och tidningar från sina kunder.

– Jag lämnar in allt material på Luleå Renhållning, och det fungerar bra. Jag tror på mitt koncept och hoppas att jag kan börja att anställa om några år.

Anna Jonssons mål är att mer material ska återvinnas – och att hennes kunder ska tycka att det är enkelt och bekvämt att anlita Retur i norr. Hon har även ett hållbarhets- och miljötänk i allt hon gör.

– Jag besöker mina kunder i genomsnitt två gånger i månaden. Men när jag får företagskunder så kan de vara i behov av hämtning varje vecka, och då kommer jag även att erbjuda det alternativet.