Solägget

Solägget, eller Solar Egg, Riksbyggens flyttbara bastu kan vinna stålbyggnadspriset. Foto: Riksbyggen

Solägget nominerat till stålpris

Kiruna Riksbyggen flyttbara bastu, Solägget, eller Solar Egg, är ett av fem nominerade till Stålbyggnadspriset 2017.

Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man "på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen".

Solar Egg, som skapats av konstnärerna Bigert & Bergström, har fått stor uppmärksamhet över hela världen. Det har skrivits över 350 redaktionella artiklar och cirka 4.500 inlägg i sociala medier om Solar Egg. Sedan invigningen i början av april i Kiruna har närmare 1.000 personer bastat i ägget.

– Det är både hedrande och roligt att Solar Egg nominerats till 2017 års Stålbyggnadspris. Miljömässig hållbarhet är ett av kriterierna för nomineringen och hållbarhetsfrågorna finns med i alla processer inom Riksbyggen och mot den bakgrunden känns det extra bra att Solar Egg blivit finalist till Stålbyggnadspriset, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm.

Övriga nominerade byggnadsverk är Max IV (synkotronljusanläggning i Lund), passagerarterminalen i Värtahamnen i Stockholm, nya järnvägsstationen vid Odenplan i Stockholm och Malmö saluhall.

Stålbyggnadsinstitutet är en fristående organisation finansierad genom Stiftelsen Svensk Stålbyggnadsforskning, industrin samt nationella och internationella forskningsfinansiärer. Stiftelsens intressenter är företag med intressen inom stålbyggnadsbranschen. 

Annons
Koneo -worklife -620x 320
Annons
Dundret -380x 512