Stepwise-anläggningen invigdes

Nils Edberg (SSAB), Eva Sundin (vd Swerea Mefos), Niklas Nordström (Luleå kommun), Aart van der Pal (ECN) invigde Stepwise-anläggningen. Foto: Swerea

Stepwise-anläggningen invigdes

Luleå Nu har den nya Stepwise-anläggningen på Swerea Mefos i Luleå invigts. En investering på 70 miljoner kronor för att utveckla processen att avskilja koldioxid ur masugnsgas.

Stepwise är ett europeiskt samarbetsprojekt som ska ta fram en metod för att kostnadseffektivt minska koldioxidutsläppen från järn- och stålindustrin.

- Det känns väldigt spännande att få dra igång anläggningen. Nu kommer vi först att köra en kortare testkampanj på en vecka under hösten. Under våren 2018 startar de långa försöken, och då kör vi kontinuerligt under 24 veckor i perioder fram till 2019 för att demonstrera tekniken, säger Magnus Lundqvist, projektledare på Swerea Mefos.

Anläggningen består av två nya byggnader som rymmer kompressorer och reaktorer, och en nybyggd 640 meter lång gasledning från SSAB till Swerea Mefos.

Vid invigningen under tisdagen deltog Aart van der Pal, ECN i Nederländerna, Nils Edberg, platschef, SSAB Luleå, Niklas Nordström, kommunalråd, Luleå och ett 50-tal inbjudna gäster.

- Jag är oerhört stolt över att vi i Luleå bedriver forskning som på allvar kommer att hjälpa europeisk industri att minska CO2-påverkan. Swerea Mefos arbete gör att Luleå finns på den globala scenen för att utveckla stålindustrin till en effektiv och klimatsmart bransch, säger Niklas Nordström, i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av EU:s forskningsprogram Horizon 2020 med 13 miljoner euro för fyra år 2015-19. Det koordineras av ECN i Nederländerna. Övriga partners är Universitatea Babes-Bolyai, Johnson Matthey PLC., SSAB, Swerea Mefos, Politecnico di Milano, Kisuma Chemicals B.V., Foster Wheeler Italiana Srl och Tata Steel consulting.

Annons