Fjärrkyla

Luleå Energi levererar kallt vatten till fjärrkyla åt Diös. Foto: Diös

Diös och Luleå Energi samarbetar om fjärrkyla

Luleå Diös och Luleå Energi samarbetar om lokalt producerad fjärrkyla.

Fjärrkylan fås genom vatten som hämtas från Luleälven i Norra hamn, inte långt från de byggnader som Diös äger. Fjärrkylan går till Clarion Sense och Åhléns galleria.

- Fjärrkyla är lättskött och kostnadseffektivt. Precis som fjärrvärme är fjärrkyla en mycket smidig lösning för oss. Dessutom minskar drift- och underhållskostnaderna, säger Johan Lång, affärschef på Diös i Luleå.

Luleå Energi bygger ut fjärrkylan från Luleälven.

- Vi ser en stor efterfrågan på fjärrkyla och det är väldigt roligt att vi fått leverera en totallösning med både värme och kyla till Diös. Resultatet blev en leveranssäker och lättskött anläggning som inte kräver komplicerad service och underhåll. Det ska framförallt vara enkelt för våra kunder, säger Pirjo Estola, energiingenjör på Luleå Energi.

Fjärrkyla fungerar som fjärrvärme, fast tvärtom. Kallt vatten pumpas upp från Luleälven och ut i fjärrkylanätet. Det kalla vattnet transporteras till anslutna fastigheter där det kyler ner luften som cirkulerar i ventilationssystemet. När luften blivit kall pumpas vattnet, som då blivit uppvärmt, tillbaka ut till älven.

Annons
Dundret -380x 512