Saab ledning

Fr v Olle Ytterberg, ansvarig för samhällskontakter, Magnus Tjärnberg tillförordnad platschef för Saab i Luleå, Ann Kullberg, kommunikationschef för Saabs affärsområde Surveillance, Ellen Grev, chef för Saabs affärsenhet Cyber Security. Foto: Lennart Håkansson

Saab Global Eye

Ett Bombardier Global 6000 med Saabs nya radar monterat på taket. Foto: Saab

Saab rekryterar i Luleå

Luleå Saab Surveillance enhet i Luleå har tagit fram en viktig del av Saabs nya produkt Global Eye. Nu behöver man rekrytera fler programvaruutvecklare.

- Det har blivit svårare att rekrytera systemutvecklare. När det blir för svårt i Stockholm finns bättre möjligheter att rekrytera här i Luleå, säger Ann Kullberg, kommunikationschef för Saabs affärsområde Surveillance.

Saab vill växa i Luleå, och rekryterar fortlöpande programvaruutvecklare.

-  Det är inte en slump. Här finns viktig infrastruktur. Luleå är en expansiv kommun med stort bostadsbyggande och bra befolkningsutveckling som vi också är beroende av, säger Magnus Tjärnberg, platschef för Saab Surveillance avdelning i Luleå.

- En viktig del är att här finns ett universitet som lyssnar på branschens behov av kompetens, säger Ellen Grev, chef för Saabs affärsenhet Cyber Security.

Produkten som delvis tagits fram i Luleå, Global Eye, är ett nyutvecklat luftburet övervakningssystem med en radar som monteras på ett flygplan för att övervaka luft, land och vatten och som snabbt kan identifiera och larma om fientliga hot. I Luleå har teamet tagit fram ledningssystemet och datalänkar till det nya radarsystemet.

Det nya systemet är nu under produktion och har redan sålts till Förenade Arabemiraten. Föregångaren finns redan över hela världen, förutom i Sverige även i länder som Brasilien, Mexico, Grekland, Thailand och Pakistan.

Saab är en av världens största tillverkare av luftburna radarsystem. Ett par konkurrenter i USA har sålt fler system, men Saab finns i fler länder.

Vid avdelningen i Luleå arbetar i dag cirka 40 personer. Totalt har Saab Surveillance 4.000 anställda, varav 2.700 i Sverige.

- Global Eye är en världsledande produkt. Det är få länder som klarar av att ta fram ett sådant här system. Verksamheten i Luleå är kritisk för att det ska fungera, säger Ann Kullberg.

Saab:s representanter deltog i konferensen om cybersäkerhet i Luleå under fredagen.