Kiruna nya stadshus

Kiruna nya stadshus, Kristallen, har överlämnats till Kiruna kommun. Foto: LKAB

LKAB och Kiruna kommun byter stadshus

Kiruna Under tisdagen lämnade LKAB över Kristallen, Kirunas nya stadshus, till Kiruna kommun. Samtidigt överlämnar Kiruna kommun det gamla stadshuset till LKAB.

– Det här skrivs in i historieböckerna. Allt juridiskt är klart och huset är kommunens. LKAB har finansierat och byggt upp ett nytt stadshus med samma kvalitét, funktion och storlek enligt ingångna avtal, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Byggkostnaderna för det nya stadshuset har uppgått till cirka 600 miljoner kronor. All inredning, konst och personal har flyttat in. . 

– Stadshuset brukar kallas för kirunabornas vardagsrum med den öppna och inbjudande hallen. Detta har arkitekten lyckats mycket bra med i det nya stadshuset också. Dessutom kommer vi att ha Norrbottens första länskonstmuseum i samma byggnad, vilket känns väldigt positivt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson. 

Bygganden som redan nu är historisk är ritad av den danske arkitekten Henning Larsen. Utmaningen och kravet var att rita ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. Det nya stadshuset uppnår miljöbyggnad silver.

Därmed kan LKAB avveckla det gamla stadshuset och få tillgång till marken för den fortsatta gruvbrytningen. 

Annons