Norrmejerier garanterar ekologiskt innehåll

Luleå Med anledning av sommarens torka och problem att få tillräckligt med foder till mjölkkorna, meddelar Norrmejerier att i deras ekologiska mejeriprodukter ingår endast mjölk från norrländska gårdar som utfordrar sina djur med 100 procent ekologiskt foder.

– Vårt ekologiska löfte är inget vi prutar på, trots att vi med sommarens torka, har en krissituation som vi tidigare inte upplevt, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef Färskvaror.

Ekologiska gårdar har begränsningar i hur mycket och vilket foder som får köpas in för utfodring av gårdens djur. Jordbruksverket har därför erbjudit ekologiska mjölkgårdar att söka dispens för att använda konventionellt grovfoder. Även certifieringsorganet Krav ger stöd till dispenser.

Om en eko-gård har fått dispens från Jordbruksverket, kommer även Norrmejerier att tillåta användning av konventionellt grovfoder. Men under tiden korna äter annat än ekologiskt foder, hämtas mjölken som konventionell mjölkråvara och ingår inte i Norrmejeriers ekologiska produkter.

– Det finns en risk att vi kan få brist på ekologisk mjölkråvara, men vi hoppas att vi ska klara att erbjuda hela vårt norrländska ekologiska sortiment. För Norrmejerier är det absolut avgörande att man som konsument kan lita på våra produkter. Norrmejeriers ekologiska produkter ska alltid vara 100 procent ekologiska, säger Anna-Karin Karlsson.