Smurfit Kappa håller öppet bruk

Piteå Europas största kraftlinerbruk, Smurfit Kappa i Piteå, ska under två dagar bjuda på öppet bruk för att förändra bilden av pappersindustrin.

Under fredagen bjuder man särskilt in skolelever i årskurs 9 för att ge dem en inblick i pappersindustrin som arbetsplats. 450 elever får guidade turer, se utställningar och få information.

- Vi vill visa upp bredden av arbetsuppgifter som finns på en stor industri som ingår i en global koncern. I samhället lever det kvar en gammaldags bild av industrin som arbetsplats och många unga uttrycker att ”industrijobb är ingenting för mig”. Fakta är att det hos oss finns 130 olika befattningar inom produktion, underhåll, administration och på tjänstemannasidan, säger Åsa Rundgren, HR-chef. 

På lördag öppnas fabriken upp för allmänheten med rundturer, utställningar och olika aktiviteter på området.

- Det är med stolthet vi bjuder in alla intresserade att besöka oss. Detta är en fabrik som många passerar dagligen, nu ges möjlighet att se fabriken från insidan och få veta mer om vår verksamhet, säger Per Swärd, vd. 

Smurfit Kappa tillverkar pappersbaserade förpackningar och produkter. Man täcker hela kedjan från papperstillverkning till design och produktion av  förpackningar och produkter i solid- och wellpapp.

Smurfit Kappa Piteå är en av enheterna i Sverige med cirka 510 anställda. Det är Europas största kraftlinerbruk och tillverkar årligen över 700.000 ton kraftliner, vilket är det papper som används till ytskiktet på wellpappförpackningar. Totalt har Smurfit Kappa 46.000 anställda vid omkring 370 enheter i 35 länder.