Tore Johnsson vd för nya Luleå Science Park AB

Luleå Tore Johnsson blir vd för det nybildade bolaget Luleå Science Park AB, som ägs av Luleå kommun, Luleå Näringsliv, Diös och LTU Holding. (Uppdaterad)

Det presenterades vid fredagens företagarfrukost i Luleå.

Luleå Science Park, före detta Aurorum, bolagiseras för att kunna spela en ännu viktigare roll i Luleås och regionens utveckling. Förutom delägarna skjuter också Region Norrbotten, Akademiska hus och Luleå Energi till finansiering i det nya bolaget.

- Det handlar om att få fart på jobbtillväxten. Vi växer för sakta. Vi måste växa snabbare om det här ska fungera, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

- En science park med forskare, lärare, studenter och kunskapsintensiva företag blir en bra stimlans både för forskning och utveckling, och för företagen som får tillgång till kompetens, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall Kåreborn.

Luleå Science Park ska samarbeta med Piteå Science Park, Boden Business Park, Skellefteå Science City och med Kiruna, alla fyra orter där LTU har campus.

Tore Johnsson tillträder som vd och hans första uppgift blir att rekrytera de 5-6 personer som behövs för att få igång verksamheten enligt planerna.

- Jag ser Luleå Science Park som en av de viktigaste tillväxtmotorerna. Det finns stora möjligheter i regionen som helhet och med universitetet som samarbetspartner, säger Tore Johnsson.

Tore Johnsson kommer närmast från Luleå Näringsliv där han varit affärsutvecklingschef. Dessförinnan var han vd för IT-företaget Neavas dotterbolag Neava Technologies.

Luleå Science Park, tidigare Aurorum Science Park, och ursprungligen Teknikbyn Aurorum i Luleå startade under 1980-talet.

Ägandet i det nya bolaget fördelas på Luleå kommun 16 procent, Luleå Näringsliv 30 procent, Diös 27 procent och LTU Holding 27 procent.