Pite havsbad

Pite Havsbad har som mest haft 7000 boende per dygn i sommar. Foto: Pite Havsbad

Turistsommaren började bra

Luleå Preliminär statistik från SCB visar att antalet gästnätter i Swedish Lapland under juni kommer att var de högsta någonsin.

Enligt Statistiska Centralbyrån har antalet gästnätter i Swedish Lapland under juni i år ökat med 7 procent jämfört med samma månad i fjol. Det är en bra utveckling jämfört med övriga riket på där gästnätterna minskade med 2 procent.

- Vi ser med optimism fram emot de slutgiltiga sommarsiffrorna, fortsätter det i den här takten har vi en riktig rekordsommar att se framemot i antalet gästnätter, säger Petronella Modin, tillförordnad vd på Swedish Lapland Visitors Board.

Den största ökningen i juni kommer från kustkommunerna, där Piteå redovisar en preliminär ökning på 17 procent för juni månad. I första hand är det norrmän men även tyskar och finländare har ökat i antal. 

- Vi har aldrig haft så många dagsbesökare och boende som i år. Vi kommer att landa i en ökning på över 10 procent i sommar – vår tredje rekordsommar i rad, säger Tobias Lindfors, ordförande för Pite Havsbad.

Juni är en del av ett framgångsrikt första halvår för besöksnäringen i Swedish Lapland som ökat med 8 procent jämfört med 2017. Resten av riket har ökat med 3 procent från januari till juni i år.

Annons