Flera spelbolag etablerar sig i Boden

Flera spelbolag etablerar sig i Boden

Boden Svenska Wanderword och amerikanska House of How etablerar satellitstudior i Boden, hitlockade av den spelutbildning som bedrivs i Boden Business Park.

Svenska Wanderword skapar interaktiva berättelser i ljudboksformat. Företaget drivs av Peter Zetterberg och Thomas Lindgren.

Zetterberg är grundare av ett av Sveriges första spelföretag, UDS, och jobbar sedan 2007 för Microsoft i deras Xbox-division. Thomas Lindgren har arbetat i svensk spelindustri i 20 år. Han är bland annat styrelseordförande för den svenska studion Fatshark och för Glorious Games Group.

Det Seattle-baserade House of How leds av Russ McMackin, och är så kallad selected partner till Minecraft Marketplace. McMackin har bland annat arbetat med HoloLens-projekt för Microsoft.

Bolagen slår nu upp två stycken satellitstudior i Boden, där sammanlagt 15 praktikanter från spelutbildningen i Sävast kommer att jobba.

– De här etableringarna är beviset på att vi jobbar helt rätt, säger Erik Svensson, vd på Bodens Business Park.

Bodens kommuns tech-resa började 2011 med en satsning på elintensiva näringar. 2015 etablerade Filmpool Nord sin Studio Nord och året därpå fattades beslutet att göra Boden till nästa stora stad som satsar på spelbranschen. Under hösten 2017 startade spelutbildningen på Boden Business Park. 

– Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare för spelindustri på Boden Business Park.

– För att kunna etablera en lokal industri så måste det ges möjlighet till att få praktik på plats och stöd att starta bolag, men även locka erfarna spelutvecklare till orten. Med denna etablering så ges möjlighet till alla tre, säger Thomas Lindgren, Wanderword.

Annons