Trållbodans koncept lockar kunder

Åsa Berg äger och driver butiken Trållbodan i Piteå sedan 2015. Foto: Privat.

Trållbodans koncept lockar kunder till butiken

Piteå I en tid där allt fler butiker stänger ner sina verksamheter finns det de som vågar satsa på sina drömmar. Garn- och pysselbutiken Trållbodan i centrala Piteå har ett smalt utbud, men de lyckas ändå locka kunder att besöka dem istället för att handla på nätet.

Efter flera år av tunga lyft och stress inom vården kände Åsa Berg att det var dags att gå vidare. 20 år räcker, tänkte hon och bestämde sig för att byta karriär. Tanken om att starta en egen butik har alltid funnits, men att ta steget till att bli företagare är oftast för stort att ta för många.

- Jag har stickat och virkat sedan jag var liten, och när jag frågade mina kollegor om råd så tyckte de att jag skulle öppna en garnbutik. Min man tyckte däremot att jag inte var riktigt klok, säger Åsa Berg och skrattar.

Hon skrev in sig på en starta eget kurs samtidigt som hon arbetade kvar på sitt gamla jobb. Under tiden hittade Åsa Berg en lokal på 85 kvadratmeter och 2015 tog hon emot sina första kunder. Idag är Trållbodan ett uppskattat inslag i Piteås handel. I butikens sortiment finns allt från garn för stickning och virkning till knappar och sytillbehör.

- ­Det har gått helt okej, och det är många som besöker butiken. Sedan ett och ett halvt år tillbaka samarbetar jag även med North Wool Company som säljer handfärgade garner. Vi åker på marknader tillsammans och det känns bra att ha en kollega, säger Åsa Berg som har valt att inte anställa.

För ett år sedan öppnade hon en webbshop som ett komplement till butiken. Åsa Berg har dessutom börjat designa mönster och skapa nya produkter tillsammans med North Wool Company. De har även gått samman och startat bolaget North Trolls på sidan av deras huvudsakliga verksamheter.

- I butiken får mina kunder inspiration och personlig hjälp av mig, men det känns bra att ha en webbutik också. Det är tufft att driva eget företag och man inser inte hur mycket jobb det är. Om det går åt pipsvängen har jag i alla fall prövat, säger hon.

Annons