Lennart Håkansson (1)

Lennart Håkansson, grundare och ansvarig utgivare av Affärer i norr.

Nu går Affärer i norr in på sitt femte år.

Krönika För fyra år sedan startade jag Affärer i norr. Under de åren har affärsjournalistiken ökat påtagligt i norra Sverige, skriver Lennart Håkansson i en krönika.

På årsdagen brukar jag skriva att det varit en intressant och rolig resa med nyhetssajten som skapade en ny nisch i mediebranschen, med flera efterföljare. Det tål att upprepas även denna årsdag.

Jag har också tidigare skrivit att det är kul att uppleva att en idé håller. Nu, efter fyra år, kan jag lägga till att det är roligt att se att idén håller över tid. Jag kan räkna upp många mediesatsningar som lagts ner innan de nått fyraårsdagen.

Under de år som Affärer i norr varit igång, har mängden affärsnyheter i norra Sverige ökat påtagligt. Det har nog även tidigare hänt lika mycket, men inte blivit uppmärksammat. När det så kommer medier som publicerar, och inte slänger tips och pressmeddelanden i papperskorgen, så ökar intresset hos företagen för att tillkännage aktiviteter.

Att Affärer i norr fått konkurrenter, både här i Norrbotten och i Västerbotten, har ju också ökat den totala mängden affärsnyheter.  Den här konkurrensen är bra på två sätt. Dels är det stimulerande med konkurrens. Dels ökar flödet av nyheter och det blir lättare att hitta nyheter att skriva om. Man kan referera till det andra tar upp.

Det som skiljer Affärer i norr från vår närmaste konkurrent här i Norrbotten är att vi skriver både egna nyheter och refererar till nyheter som andra publicerat först.

Eftersom Affärer i norr skriver både egna och refererar andras nyheter får våra läsare hela bilden av vad som är intressant att veta. Vi håller koll åt våra läsare. Och anger frikostigt var vi fått nyheten ifrån.

Vår konkurrent Norrbottens Media däremot har i fyra år försökt att inte låtsas om att Affärer i norr finns. Vilket gör att deras läsare inte får hela bilden om de inte också läser Affärer i norr. Det är ju bra.

Vill du förenkla livet och bara läsa en nyhetskälla för affärsnyheter i Norrbotten, så finns bara ett alternativ: Affärer i norr.

Skillnaden i förhållningssätt beror på att Affärer i norr har startats med läsaren i fokus. Ur ett engagemang att ge målgruppen vad de tidigare inte fått.

Vår konkurrent startades i panik för att rädda annonspengar.

Det var roligt att höra hur it-avdelningen nere i Norrköping jobbade övertid under några hektiska vinterveckor 2014 när de upptäckte att Affärer i norr var igång. 

Lennart Håkansson

Grundare och ansvarig utgivare av Affärer i norr.

Annons