Peter Carlsson Northvolt

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Lennart Håkansson

Northvolt får lån på 520 miljoner

Skellefteå Europeiska investmentbanken (EIB) meddelade under måndagen att man beviljat Northvolt ett lån på nära 520 miljoner kronor (52,5 euro).

Pengarna ska användas till den första testanläggningen som bolaget planerar i Västerås.

- Europa rör sig snabbt mot elektrifiering. Northvolts mål är att bygga världens grönaste batterier för att stödja övergången. Med stöd från Europeiska investmentbanken och Europeiska unionen är vi nu ett steg närmare att etablera en konkurrenskraftig batteriproduktionslina, säger Peter Carlsson, grundare av Northvolt i ett pressmeddelande.

- Europa håller just nu på att halka efter när det gäller batteritillverkning och det här mycket innovativa och strategiska projektet förtjänar europeisk backning för att fylla det gapet, säger Ambroise Fayolle, vice-ordförande på EIB, i pressmeddelandet.

Anläggningen i Västerås beräknas kosta cirka 1 miljard kronor. Innan lånet beviljades såg det mörkt ut för bolaget. Northvolt hade bara fått in 446 miljoner kronor. En av de nya investerarna saknades i bolagets aktiebok. De befintliga medlen kom från bolagets tre samarbetspartners ScaniaVestas och ABB, samt Energimyndigheten.

Med det nya lånet från EIB ligger bolaget nära det totala finansieringsmålet för testanläggningen.Lånet har beviljats av EIB:s styrelse men ska nu slutförhandlas och signeras innan allt är klart.

Hela projektet med produktionsanläggning i Skellefteå beräknas kosta 40 miljarder kronor.

Annons
hotell