Ny tv-serie spelas in i Norrbotten

Luleå En ny stor tv-serie ska spelas in i Norrbotten. "Andra åket" är en familjekomedi som ska spelas in i Björkliden. Det avslöjade SVT-chefen Hanna Stjärne när hon talade på NMW under torsdagseftermiddagen.

- Det blir en ny stor dramaserie från Norrbotten som vi gör i samarbete med Filmpool Nord. Produktionsbolag är FLX som också gjort Bonusfamiljen och Solsidan. Regissör är Felix Herngren och inspelningen startar redan på måndag, sa Hanna Stjärne.

De tv-serier som spelats in de senaste åren i Norrbotten, Åsa Larssons Rebecka Martinsson och Midnattsol, har fått stort genomslag. Den nyinspelade tv-serien Jägarna har fått stor uppmärksamhet långt innan den ska sändas.

Efter flera krimserier är det nu en komedi som ska spelas in i miljön på en fjällanläggning.

Hanna Stjärne var en av talarna på Norrbotten Media Week, NMW, under torsdagen. Hon talade om digitalisering och internationalisering.

Hon berättade också om en satsning som SVT gör tillsammans med de lokala medierna i Luleå, "Fria ordets dag" då man ska samla alla 6-klassare i Kulturens hus i Luleå. Det ska handla om yttrandefrihet, källkritik och demokrati.

Andra talare under NMW på torsdagen var bland annat Isabella Löwengrip (Blondinbella) och Tarana Burke, grundaren av MeToo, den senare var med via länk från USA.