Jernhusen gör pilotprojekt för miljön

Luleå Jernhusen genomför ett pilotprojekt i Luleå där man lägger ut 1.200 slipers av plast.

Järnvägsslipers ska göras av återvunnet plastemballage, vilka sedan de blivit nerslitna kan gjutas om och återvinnas gång på gång.

– Det här är ett steg mot att minska miljöföroreningarna och definitivt för att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar med järnvägen. Dessutom är det kul att vi kan återvinna vårt egna avfall för att producera slipers här i Sverige, säger Annika Ahl, chef för region riksdepåer på Jernhusen, i ett pressmeddelande.

Slipers för järnväg har tidigare producerats i trä impregnerat med kreosot. Ämnet utvinns ur stenkolstjära och innehåller många farliga ämnen som  frigörs och går ner i marken med risk för att påverka grundvattnet. Sverige har dispens från Europakommissionen för användning av kreosot fram till 2018.

Både Inlandsbanan och Trafikverket har börjat testa slipers av plast, men i mindre skala. Jernhusen är även först i Sverige med att introducera en växel kopplad till plastslipers. Den är byggd i Borlänge och installerades på banan i Luleåområdet i oktober 2017.