Norrbottens tio heta lantisar

Luleå Tidningen Land har listat Sveriges 100 hetaste lantisar. På listan finns tio personer i Norrbotten.

För att komma med på listan ska man ha gjort betydelsefulla insatser för en levande landsbygd under året. Listan toppas av Marie och Gustav Mandelmann, Rörum, kända från tv-serien Mandelmanns gård.

De tio norrbottningarna på listan är:

14. Dirk Hagenbuch, Nattavaara. Kom till frusna resenärers undsättning när ett av SJs tåg fastnade i Nattavaara. Som ordförande i den ekonomiska föreningen som driver lanthandeln öppnade han affären och församlingshemmet. Som tack gick SJ in med 10.000 kronor och blev delägare i lanthandeln.

24. Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Karungi. En nationell livsmedelsstrategi är på bordet och landsbygdskommittén har lagt fram 75 punkter för en förändrad landsbygdspolitik. Dessutom: 1,2 miljarder öronmärks för satsningar på landsbygden i regeringens budget. För första gången på länge bubblar det ordentligt om landsbygdspolitiken på riksnivå.

31. Seija Fallenmark och Monika Gotthold. Luleå/Boden. Kött, korv, fisk, bröd, bär, sylt, saft, honung, potatis och grönsaker. Det var några av de lokalproducerade produkter som med Facebookgruppens hjälp såldes på Rutt 616 i somras. Läsarnominering: ”Två fantastiska entreprenörer som har fått en hel väg att våga satsa för att stimulera tillväxt på landsbygd och trevnad för hela kommunen. Tanken med Reko Rutt 616 är genialisk och förhoppningsvis sprider deras glöd sig vidare i vår region.”

35. Gunhild Stensmyr, Risudden. När andra inte tror på en ort gör entreprenören Gunhild Stensmyr tvärtom. Nu är hon på väg att starta sin andra konsthall – denna gång i Tornedalen. På köpet kan byn också få ett eget mini-Skansen.

43. Juha Pahajoki, Kuttainen. Läsarmotivering: ”För hans jobb med att utveckla Isosaariprojektet med fårskötsel i Kiruna kommun. Han har sökt och fått beviljat medel till en färja till ön, tagit över ett kulturlandskap för slåtterängar och ett nytt fårhus. En man som håller i gång många projekt för att utveckla landsbygden i den nordligaste delen av Sverige.”

52. Eva-Lena Björkman, YrttivaaraLäsarmotivering: ”Med stort hjärta för landsbygdens kultur har hon under fyra år utvecklat Byakult, ett arbete där skolungdomar på Gällivares landsbygder får utvecklas i sång, dans, teater och manusskrivande. Säger själv att Byakult är en manifestation för landsbygden och dess styrka!”

57. Eva-Lena Skalstad, VuollerimLandsbygdsinspiratör. Läsarmotivering: ”Brinner för landsbygdsutveckling och reser land och rike runt för att lära sig och föreläsa om turism, miljö och utveckling av Norrbotten. Arbetar också för den utrotningshotade fjällkon.”

76. Agneta Jörgensdotter, SoutujärvibygdenEldsjäl, dagisfröken. Läsarmotivering: ”Det arrangeras, rustas, byggs, repas, bakas. Om inte hon och de andra pantertanterna i bygden hade sett till att fixa och ordna med allt så hade det inte funnits någon landsbygd i Soutujärvibygden överhuvudtaget!”

81. Frida Lindgren, ÄlvsbynVita vidder, norrsken och tallskogar. 23-åriga Frida Lindgren gör succé via Instagram över hela världen med sina drömska foton från Norrbotten. Kalfjället är en av hennes älsklingsplatser i naturen. ”Då är jag som mest lycklig” säger hon i en intervju med Land.