Kritik mot myndigheternas gruvhantering

Luleå Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Bolidens affärsområdeschef för gruvor, Mikael Staffas, kritiserar i Dagens Industri myndigheternas hantering av nya planerade gruvor. Nu ska näringsminister Mikael Damberg tillsätta en utredning som ska se över frågan.

Det är framför allt gruvprojekten i Kallak utanför Jokkmokk, Laver utanför Älvsbyn och Kaunisvaara i Pajala som tas upp som exempel där myndigheternas långbänk lagt en död hand över gruvplaner som kan skapa hundratals jobb och få fram mineraler som är viktiga för batterier som behövs i omställningen till mer miljövänlig teknik.

Kallakgruvan har myndigheterna haft på sitt bord i fem år utan att det är avgjort om det blir en bearbetningskoncession, nu ligger ärendet överklagat hos regeringen. Även för Bolidens Laverprojekt finns ett överklagat nej från Bergsstaten på regeringen bord. När det gäller Kaunisvaara hotas omstarten i sommar av länsstyrelsens krav.

En bearbetningskoncession är då bara första steget i processen för att starta en gruva. Enligt Bolidens affärsområdeschef för Boliden Gruvor, Mikael Staffas, tar det minst fem år till innan miljötillstånd är klara och produktionen kan komma igång.

- Lagstiftningen är väldigt noga med att många näringars intressen ska vägas samman. Nu har vi hamnat i ett läge där gruvnäringen har väldigt svårt att verka. Det är då det blir knas, så kan vi inte ha det, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström till Dagens Industri.

Näringsminister Mikael Damberg håller med om att tillståndsprocesserna tar lång tid och ska tillsätta en utredning som ska se över frågan.

- Den ska titta på miljöprövningarna för att göra dem mer effektiva. Varken miljön eller näringslivet tjänar på ineffektiva eller osäkra processer, säger Mikael Damberg till Dagens Industri.