Första salvan i Kaunis

Den första salvan skjuts i Kaunisvaara. Foto: Lennart Håkansson

Anders Sundström i Kaunis

Anders Sundström talar inför första salvan i Kaunisvaara. Foto: Lennart Håkansson

Per-Reik Lindvall i Kaunis

Per-Erik Lindvall, vd för Kaunis Iron. Foto: Lennart Håkansson

Åsa Allan i Kaunis

Åsa Allan, platschef i Kaunisvaaragruvan. Foto: Lennart Håkansson

Karl-Petter Torwaldsson i Kaunis

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande tryckte på knappen för första salvan. Foto: Lennart Håkansson

Första salvan i Kaunisvaara

Pajala Under onsdagseftermiddagen sköts den första salvan i den återstartade gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Samtidigt meddelades att Kaunis Iron slutit ett stort avtal med stålkoncernen Tata Steel, som köper halva produktionen.

- Nu har vi säkrat intäkterna och genom avtal med underleverantörer har vi säkrat kostnaderna. Så vi har säkrat resultaträkningen om vi producerar enligt plan. Sedan lever vi alltid med risken för stora svängningar i järmmalmspriset, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron och den som lyckats få ihop cirka 60 investerare som satsat för att återstarta gruvan.

Kaunis Iron räknar med att nå positivt kassaflöde redan i år och komma upp i kapaciteten på 2 miljoner ton per år redan första året.

- Jag hade inte engagerat mig om jag inte trodde på det här. Vi är skuldfria och det är en unik situation för en ny gruva. Vi har en bra produkt och kvantiteten ska vi klara. Vi har alla förutsättningar att göra bra ifrån oss, säger Per-Erik Lindvall, vd för Kaunis Iron.

Förutom levereanser till Tata Steels anläggning i Nederländerna för man diskussioner med flera stora företag i Mellanörstern och Asien. Fördelen för Kaunis är att järnhalten är hela 69 procent, vilket är ovanligt bra och en stor konkurrens- och prisfördel.

När verksamheten är igång är 350 personer med i produktionen, ungefär hälften som anställda, och hälften entreprenörer.

Den som tryckte på knappen och detonerade den första salvan var LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson. Deltog i ceremonin i Kaunisvaaragruvan gjorde också Anders Sundström, Per-Erik Lindvall, platschef Åsa Allan och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Annons