Björn Lyrvall

Björn Lyrvall, Sveriges Arktisambassadör.

"Äntligen, pappa, ska du göra något meningsfullt"

Krönika I Norrbotten och Arktis finns stora utmaningar och mycket att imponeras över, skriver Sveriges Arktisambassadör, Björn Lyrvall, i en krönika för Affärer i norr.

Det började i fjol sommar när jag efter över trettio år i utrikesförvaltningen, senast som ambassadör i Washington, fick erbjudandet om uppdraget som regeringens Arktisambassadör och mina två tonårsdöttrar konstaterade ”Äntligen, pappa, ska du göra något meningsfullt”.

Det blev en inspirerande tankeställare - för döttrarna handlade det i första hand om klimat och miljöutmaningarna i Arktis, och de har förstås rätt. Men Arktis är meningsfullt också på så många andra områden. Det handlar om utvinning, transporter, internationellt politiskt samarbete, polarforskning, stormaktsspel, säkerhet. Och regional utveckling - att möjligheterna realiseras för alla dem som lever i Arktis - urfolken och alla andra. I Sverige handlar det om våra arktiska län -  Västerbotten och Norrbotten.

Listan på intryck kan göras lång. De skenande klimatförändringarna i Arktis är allvarligare än jag befarat och driver på många andra processer. De ökar tillträdet till enorma naturresurser, skapar säkerhetspolitiska och diplomatiska utmaningar. Med den snabba omställningen är det ett nytt Arktis som växer fram, som kräver förmåga till anpassning och motståndskraft.  

Under flera besök till Norrbotten under det gångna året har jag fått tillfälle att imponeras av hur regionen utvecklas och vad den har att erbjuda. Av entreprenörskap och klok samverkan mellan politik, näringsliv och universitet i Luleå. Av utmaningarna men också möjligheterna till modern stadsplanering som följer med flytten av Kiruna. Av klimatkloka projekt inom den tunga industrin. Av de kreativa och inbjudande satsningarna inom besöksnäringen. Av smakerna från Sapmi på Jokkmokks marknad. Och - inte minst - av Norrbottens skönhet. Besöken vid Torne Träsks strand när isen går upp. På Nuolja i höstfärger. 

Intrycken jag tar med mig efter detta år är av ett Norrbotten som utvecklas, som visar framtidstro. Och verkligen har något värt att uppleva och förmedla.

Björn Lyrvall, Arktisambassadör

Annons