Datscha växer i Luleå

Jacob Philipson, vd för Datscha och Gustav Nordin, teamledare i Luleå. Foto: Lennart Håkansson

Datscha växer i Luleå

Luleå Datscha, som nyligen etablerade sig i Luleå, har redan anställt sex programvaruutvecklare och fortsätter rekrytera.

- Etableringen i Luleå är en strategisk satsning för oss. Här vill vi bygga muskler för att kunna växa också i andra länder, säger Datschas vd Jacob Philipson.

Datscha är Sveriges största leverantör av information och analys av kommersiella fastigheter. Totalt är man 60 anställda, de flesta i Stockholm. Sedan sex år finns man i Finland och i två år har man haft kontor i England. Men det är i Luleå man satsar på sin utvecklingshub, kallad DevNest. 

Redan till midsommar räknar med att vara åtta anställda för att så fort som möjligt växa till tio.

- Det kan bli 20 personer rätt så snart. Här i Luleå finns rätt resurser, med skarpa människor som kan hjälpa oss. Snittkompetensen på dem som söker är högre här i Luleå än i Stockholm. Luleå kan leverera det vi söker när det gäller kompetent personal och ett livaktigt teknikkluster, säger Jacob Philipson.

Rätt kompetens är viktigt för Datscha, som av en internationell branschorganisation utsetts till ett av världens 10 hetaste proptech-bolag. Proptech står för property technology, alltså fastighetsbranschens motsvarighet till finansbranschens fintech. 

- Vi är fastighetsbranschens svar på Spotify. Vi samlar in data, analyserar och levererar den till våra kunder, säger Jacob Philipson.

I Sverige har Datscha 800 kunder, framför allt fastighetsbolag och banker, där varje kund har mellan en och 300 användare av Datschas program. I Finland har man 100 kunder och i England 200.

Idén att etablera sig i Luleå fick Datschas ledning efter att ha hört ett anförande i Stockholm av Luleås kommunalråd Niklas Nordström. Kontakter med Luleå Näringsliv ledde sedan till etableringen i Luleå. 

Erfarenheterna av den korta tid man varit här, har redan lett till planer på att utveckla två nya produkter som ska avknoppas i två nya techbolag inom fastighetsbranschen.

- Blir det avknoppningsbara bolag, så blir det här i Luleå, säger Jacob Philipson.

Datscha AB ingår i Stronghold-koncernen, som även äger Newsec och Niam.

Annons
Annons