Fler bostäder behövs enligt Boverket

Luleå Byggandet av bostäder i Sverige minskar på flera håll. Samtidigt behövs fortfarande fler bostäder, särskilt de närmaste åren och för vissa grupper. Det visar nya prognoser från Boverket.

– Vi har haft en hög byggtakt på några platser i landet, och där takten nu avtar. Men för många grupper finns det fortfarande ett stort behov av bostäder, till exempel för äldre och unga som efterfrågar bostäder till skäliga priser. Bostäder är viktiga för tillväxt, arbetsmarknad och för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren, i ett pressmeddelande.

Boverkets byggbehovsprognos visar att det i snitt behövs 67.000 nya bostäder varje år fram till 2025. Det är ungefär vad prognosen visade på förra året.

Boverket uppger i sin nya prognos att byggtakten i riket behöver vara högre de närmaste åren än man tidigare räknat med. Skälen är att befolkningsökningen de närmaste åren sker snabbare än väntat och att det behöver byggas mer för att ta igen det som inte byggts tidigare år. 90.000 bostäder kan behöva byggas varje år fram till 2020 för att täcka behovet, för att sen avta till 50.000 per år fram till 2025.