Älvbodan

Jenny Liinanki ser positivt på framtiden för Pajala. Foto: Privat

Flygande start för Älvbodan

Pajala Kafé och inredningsbutiken Älvbodan i Pajala har bara haft öppet i några månader, men konceptet har redan gjort succé på orten.

Pajala har varit med om en turbulent tid under de senaste åren med järnmalmsgruvan i centrum. Invånarna har växlat mellan hopp och förtvivlan, men nu ser framtiden ljus ut för den lilla orten i Norrbottens inland. Det märks bland annat på näringslivet och ett av de nystartade företagen i kommunen är café och inredningsbutiken Älvbodan.

- När ägarna till Café Nova här i Pajala valde att sälja hade de svårt att hitta en köpare och verksamheten var länge till salu. Jag har alltid funderat på att starta ett café och en butik, men jag har varit lite feg, säger Jenny Liinanki, ägare och vd för Älvbodan.  

Hon bestämde sig till slut för att våga satsa på livet som egenföretagare och köpte Café Nova. Jenny Liinanki har bland annat utökat verksamheten med en inredningsbutik och tanken är att hon ska sälja mer lokalproducerade produkter med inriktning på modern inredning.

- Jag säljer inga stickade strumpor och sånt, utan det är mer trendiga saker. Jag har börjat i en liten skala, men jag vill utöka med fler produkter eftersom. Det är ganska mycket att göra just nu, men jag kommer att börja sälja mer hembakat när jag får tid över till att baka, säger hon och skattar.

Jenny Liinanki fick nycklarna till kafét 1 mars och renoverade lokalen innan hon öppnade dörrarna för allmänheten i början av april. Hon har inga anställda ännu, men hennes mamma och svärmor som är pensionärer hjälper till under lunchen.  

- Jag ärvde lunchserveringen och den kommer jag att fortsätta att utveckla. Det går faktiskt jättebra, bättre än jag hade kunnat tro. Det är mycket folk i rörelse i Pajala och alla är positiva och glada. Det är en bra tid för kommunen och en perfekt tajming att öppna nu när det ser ljust ut för gruvan igen, säger hon.

Annons