Norrbotniabanan med i plan

Norrbotniabanan börjar byggas inom ett halvår. Foto: Trafikverket

Norrbotniabanan börjar byggas

Skellefteå Under fredagen gav regeringen besked om att Norrbotniabanan ska börja byggas inom ett halvår. Till en början avsätts 7 miljarder kronor för att bygga sträckan mellan Umeå och Skellefteå.

Tidigare har det planerats för en kortare sträcka mellan Umeå och Dåva, men nu gäller det en sammanhållen process ända upp till Skellefteå. Första spadtaget för sträckan till Dåva ska tas inom ett halvår. Återstående del till Skellefteå ska först projekteras och byggstart beräknas till tidigast 2024.

– Det här beskedet är glädjande, inte bara för Skellefteå utan för hela regionen. Det kommer att påverka näringslivets tillväxtmöjligheter såväl som människors möjligheter att bo och verka här, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå. 

De nu anslagna pengarna räcker inte till att bygga färdigt sträckan, mer måste tillkomma senare. 

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att spaden ska sättas i jorden inom nuvarande mandatperiod. I och med regeringens beslut får Trafikverket ett tydligt mandat att påbörja projektet. Regeringen har också öppnat för EU-medfinansiering för hela Norrbotniabanan, ända upp till Haparanda.

Annons