Olle Norberg

Olle Norberg, ny vicerektor för rymd på Luleå tekniska universitet. Foto: Johan Olsson

Olle Norberg blir ny vicerektor på LTU

Luleå Rymdstyrelsens tidigare generaldirektör får ansvar för rymd på universitetet.

Olle Norberg kommer ursprungligen från Kiruna och har bland annat arbetat på Institutet för rymdfysik, Esrange space center och nu senast varit generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Tjänsten som Olle Norberg tillträder är enligt LTU nyinrättad.

– Jag är mycket glad över att detta jobb ger mig möjlighet att fortsätta att verka för att stärka svensk rymdverksamhet i form av utbildning, forskning, användning av data från rymden och näringslivsutveckling, säger Olle Norberg.

– Med en vicerektor för rymd kan Luleå tekniska universitet ytterligare stärka sin position inom området. Vi har en unik geografisk position och i norra Sverige finns starka ekosystem och kompetenskluster, med Luleå tekniska universitet, Institutet för rymdfysik och Swedish Space Corporation. Det ger bra förutsättningar för att utveckla utbildning, forskning och företag som fokuserar på satellitdata, utveckling och test av rymdinstrument och rymdsystem, space mining och förutsättningar för tillfälliga bosättningar på Mars, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Annons