Småföretagen i Norrbotten ligger sämst till

Luleå Småföretagen i Norrbotten har en mörkare syn på framtiden än småföretagen i riket som helhet. Samtidigt finns tecken på återhämtning.

Det framgår av den småföretagarbarometer som presenterades under tisdagen av Företagarna, Swedbank och Sparbanken Nord.

I år är det bara 61 procent av de tillfrågade företagarna som ser goda möjligheter att expandera sin verksamhet, mot 73 procent i fjol. Norrbotten är sämst i landet när det gäller framtidssyn just nu.

Det största hindret för tillväxt är bristen på arbetskraft. Tuff konkurrens, höga arbetskraftskostnader och svag efterfrågan är också vanliga tillväxthinder bland länets företagare.

Lönsamhetsutvecklingen det senaste året har varit sämre än väntat. En tredjedel av företagen har haft en ökad lönsamhet samtidigt som en femtedel haft en minskad lönsamhet det senaste året. Inför nästa år tror dock fler åter på en förstärkning av lönsamheten. 

När det gäller orderingång syns tecken på återhämtning för småföretagen i länet. Fyra av tio företag har haft en ökad orderingång, 15 procent har haft en minskad orderingång de senaste 12 månaderna. Det är en positiv utveckling jämfört med fjolårets mätning. Även för de kommande 12 månaderna ser man positivt på ordertillväxten.

Det är också färre företag i Norrbottens län än i riket som helhet som tvingats tacka nej till order det senaste året, 34 procent jämfört med 42 procent. Främsta orsaken till att man tackar nej är att många företag nått sitt kapacitetstak, men även arbetskraftsbrist och osäkerhet om kunderna är orsaker till att man tackar nej.