Gasltu Act in Space

Vinnarteamet i Act in Space: Abhilash Vakkada Ramachandran, Alvaro Soria.Salinas, Roberto mantas-nakhai, Tasswin Mathanlal, Miracle Israel Nazarious.

Gasltu vann Act in Space

Luleå Ett team från Luleå tekniska universitet vann Act in Space och ska representera Sverige i finalen i Toulouse.

Act in Space är ett event som arrangerades samtidigt i 70 städer, i 40 länder på fem kontinenter i helgen.

De tävlande skulle lösa tekniska problem och utmaningar med teknik som finns framtagen för rymden, och som kan bli grund till nya affärsidéer och kommersialisering, även på jorden.

Nio deltagare bildade två team som tävlade. De hade valt utmaningar som ESA, European Space Agency och Airbus tagit fram. Den ena handlar om att analysera och komprimera data och vinnarna har utvecklat ett sätt att med hjälp av drönare samla in data för jordbruk och hälsa.

I det vinnande teamet deltog fem doktorander från LTU.

- Det har varit otroligt kul och full fart. Att få jobba med utmaningar som kan bli något på riktigt känns bra. Vi har kört på hela natten för att få allt klart och är så stolta att vi nu är vidare till internationella finalen, men framförallt att vi fått vara med och kunnat komma så långt med vår lösning, säger Alvaro Soria-Salinas, från vinnande laget Gasltu.

Finalen blir på The Toulouse Space Show där alla nationella vinnare från 40 länder samlas för att utse den slutliga vinnaren.