Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad. Foto: Hasse Karlsson

Kamprad testamenterade till satsningar i norr

Luleå Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har testamenterat tillgångar till en stiftelse som ska främja näringslivet i Norrland, skriver Dagens Nyheter.

Stiftelsen ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling.

Familjen Kamprads stiftelse grundades 2011 genom en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea. Sedan har olika delar av Ikea-sfären fyllt på så tillgångarna i stiftelsen är nu 4,7 miljarder kronor. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska nu stiftelsen få ett tillskott som ska gå till stasningar i Norrland. Tillskottet uppges handla om "några hundra miljoner".

Ingvar Kamprads vänskap med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht anses ha påverkat den testamenterade satsningen. Vänskapen började när Bucht var kommunalråd i Haparanda och Ikea etablerade ett varuhus där.

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till Dagens Nyheter.

Annons