LKAB Kiruna vinter

LKAB och Tekniska Verken överens om hur fjärrvärmen ska ersättas i Kiruna. Foto: Lennart Håkansson

LKAB och Tekniska Verken överens om fjärrvärme

Kiruna LKAB och Tekniska Verken är överens om ersättning av fjärrvärmeanläggningarna i områdena som påverkas av stadsomvandlingen i Kiruna.

Det gäller områdena inom Gruvstadspark 2. Ersättningen blir 148 miljoner kronor vilket motsvarar nyproduktionspris för att bygga ett nytt  motsvarande fjärrvärmenät i nya Kiruna.

– Det här avtalet är en viktig pusselbit i samhällsomvandlingen. Det står i det övergripande gruvstadsparksavtalet att innan nya detaljplaner för den andra delen i gruvstadsparken kan antas ska LKAB:s ersättningsskyldighet för fjärrvärmeanläggningar vara fastställd i särskilt avtal, nu är vi i mål med det, säger Joakim Björnström, chef för samhällsomvandlingen i Kiruna, vid LKAB.

LKAB ersätter dels den fysiska fjärrvärmeanläggningen med kulvertar, pannor, ventiler med mera. Utöver det ersätter LKAB den beräknade ekonomiska påverkan som Tekniska Verken får genom avvecklingen av fastigheterna som ingår i Gruvstadspark 2.

– Vi har säkrat framtiden för fjärrvärmenätet i Kiruna och det här är något som alla vinner på. Det är viktigt att bygga upp ett samhälle som är miljösmart och där ska vi vara en del i utvecklingen av nya Kiruna, säger Jan Fjordell, vd för Tekniska Verken.

Annons