Två butiker nominerade till White Guide

Luleå Butikerna Nordansmak och Lilla skafferiet i Luleå är nominerade i White Guide Green i kategorin Årets hållbara föregångare 2018. Det är totalt 20 butiker i Sverige som är nominerade i kategorin.

Med priset vill konsumentguiden White Guide Green lyfta fram butiker som anses vara föregångare inom hållbar konsumtion och som utmärker sig genom konsekvens, kunskap och unikitet.

Vilken ranking butikerna får bland de 20 nominerade avgörs på White Guides gala på Grand Hôtel den 30 maj. Totalt har 350 matbutiker testats inför nomineringarna.

- Jag är chockad. Jag förstår inte hur jag kom in i det där finrummet, säger Per Holmqvist, verksamhetsansvarig för Nordansmak som sålt ekologiska produkter sedan 1999.

Nordansmak var föregångare till en trend som växt sig allt starkare. Under åren som gått har fler och fler butiker och kedjor ökat utbudet av ekologiska produkter.

- Vi är mentalt stärkta av att alla butiker numera säljer sådana produkter som vi var först med, säger Per Holmkvist.  

White Guide Green är en konsumentguide som vill lyfta fram den svenska dagligvaruhandelns arbete med miljö och hållbarhet. White Guide Green bedömer utbud och kommunikation, och hur butiken arbetar med kött, fisk, vegetabiliska produkter, miljömärkningar och utbildning av personal. White Guide Green är systerguide till restaurangguiden White Guide.