Klimatkämpar

David Lundman och Ulrika Hagman, båda från SunPine, efter prisutdelningen av Klimatkämpar i norr på Carion Sense i Luleå.

Sunpine prisas för grön transformation

Piteå Sunpine prisas för sin positiva klimatpåverkan och utses av Energikontor Norr till Årets klimatkämpe inom grön transformation.

- Vi delar ut det här priset för att lyfta fram de företag som gör det möjligt för andra att göra sin energiomställning. Det är inte alltid de får synas, säger Inger E Pedersen, affärsutvecklare på Energikontor Norr. 

Sunpines David Lundman och Ulrika Hagman fick ta emot priset på energikonferensen Förädla världen i Norrbotten under tisdagen på Clarion Hotel Sense i Luleå. Motiveringen till priset lyder:

"För deras arbete med att ge oss en grönare väg framåt. Deras talldiesel bidrar till att minska CO2-utsläppen på svenska vägar med 250 000 ton per år. Nu satsar de på att öka produktionen med ytterligare 50 % vilket är ett viktigt tillskott i transportsektorns omställning till fossilfria bränslen.

Sunpine förvandlar en restprodukt från skogsindustrin till råtalldiesel, som sedan blandas in i Preems produkt Evolution Diesel. Sunpine tillverkar 100 miljoner liter talldiesel per år som reducerar 250.000 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från 157.672 dieselbilar. Sunpine omsätter 1,2 miljarder SEK.

Energikontor Norr är ett bolag som ägs av Region Norrbotten och kommunerna i länet. Bolaget driver projekt inom energi och miljö i Norrbotten och delar varje år ut ett miljöpris som kallas Klimatkämpe i norr.

Annons
Annons