Talldieselns upphovsmän får Polhemspriset

Piteå Valeri Naydenov och Lars Stigsson får årets Polhemspris för sin innovation för framställning av talldiesel, som produceras av Sunpine i Piteå.

Kemiingenjören Lars Stigsson och kemisten Valeri Naydenov, Luleå, prisas för processen bakom talldiesel, som ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer. En restprodukt från skogsindustrin förvandlas till klimatsmart biobränsle.

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sån fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket, säger Lars Stigsson.

Idén om diesel baserat på tallolja föddes 2005 av Lars Stigsson och utvecklades tillsammans med Valeri Naydenov, först i labb och sedan i en storskalig industriell process. Jämfört med traditionell diesel kan fossila koldioxidutsläpp reduceras med uppåt 90 procent.

Produktionen av talldieseln sker i Piteåbolaget Sunpine. I nästa steg processas det vidare hos Preem till tankfärdig grön diesel. Sunpine producerar idag ungefär 100.000 kubikmeter talldiesel per år och håller på att investera i ny anläggning för att öka produktionen med 50 procent till 2020.

Valeri Naydenov är teknologie doktor, född 1974 i Vidin, Bulgarien. Han bor nu i Luleå och är teknisk utvecklingschef för Sunpine.

Lars Stigsson är civilingenjör och född 1953 i Nybro, Småland men är numera bosatt i Bjärred. Han är delägare i Sunpine och sitter i dess styrelse.

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Instiftades 1876 till minne av Sveriges store uppfinnare Christopher Polhem (1661-1751). Det utdelas för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.