Design och konsthantverk ska locka turister

Luleå Design och konsthantverk ska locka turister. Det var temat för evenemanget Formstark Norrbotten på Ebeneser under tisdagen.

En av talarna var Frida Wallén, Visit Sweden, som genomför ett nationellt matprogram och ett designprogram för att utveckla besöksnäringen. Talade gjorde också bland andra Lotta Lampa, designkollektivet Cray Collective, Pia Huuva, Utblick Tornedalen, Pernilla Hellberg-Granberg, Northern Sustainable Futures i Moskosel, AnnKathrin Lundqvist, Arctic Trend och Lena Willhammar, formgivare från Åhus.

Konferensen innehöll också speeddating där formgivare och turistentreprenörer möttes i korta samtal.

Regeringen har gett Visit Sweden i uppdrag att positionera Sverige som design-, mode- och arkitekturresmål. Genom ett fyraårigt program ska resandet till Sverige öka genom att höja kännedomen om design-, mode- och arkitekturupplevelser, och locka specialintresserade turister, så kallade dessies.

Konferensen anordnades av Visit Sweden, Svensk Form Norrbotten, Swedish Lapland, Konsthantverkscentrum, Resurscentrum för konst och länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten. Konferensen genomfördes med stöd från Region Norrbotten.