Lennart Håkansson 2

Lennart Håkansson, ansvarig utgivare för Affärer i norr.

Klimatet behöver gruvor

Krönika Nya gruvor behövs om vi ska klara klimatet och omställningen till ett fossilfritt samhälle, skriver Lennart Håkansson i sin krönika.

Nyligen intervjuades Mark Thompson i Affärsvärlden.

Han är vd för Talga Resources, ett australienskt gruvföretag värt 850 miljoner kronor på börsen i Sydney. Bolagets största verksamhet finns i Europa och Sverige är det huvudsakliga källområdet. 

Talga Resources grundades 2010 som ett guldföretag, men ställde snart om till grafitutvinning. Grafit är en central del av litiumbatterier.

- Jag såg utvecklingen mot elektrifiering och alla de gröna alternativ som växte fram till traditionell energianvändning. Det som var den röda tråden i denna industritransformation var en speciell typ av grafit, säger Mark Thompson till Affärsvärlden.

Företaget började leta efter grafitfyndigheter, och hittade en av de bästa i Nunasvaara, väster om Vittangi. 2012 köpte man TCL Sweden, dotterbolag till kanadensiska gruvbolaget Teck, som hade undersökningstillståndet i Nunasvaara.

Det har gått sex år och Talga har ännu inte fått svenska myndigheters tillstånd att bedriva produktion i området. Får man inte bryta grafit själva tvingas man fortsätta importera grafit från Kina.

Problemet för Talga och alla som vill tillverka batterier är att Kina står för nästan all grafitproduktion i världen och Kinesiska myndigheter har meddelat att man slutar exportera nästa år, för man behöver grafiten själva.

- Sverige måste ta ansvar för resurserna man använder. Men jag tror inte att det har kommit ett enda tillstånd för utvinning de senaste åtta åren, säger Mark Thompson till Affärsvärlden.

Företaget uppger sig ha lokalbefolkningens stöd, men myndigheternas handläggning har dragit ut på tiden, bland annat sedan en sameby överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, dock utan att få prövningstillstånd.

Det är absurt att ett välmående land med enorma obebodda marker inte ska kunna tillåta en gruva som kan bidra till en teknik och produktion som behövs för omställning till ett hållbart samhälle. Ett land där gruvdrift sker under kontrollerade former både vad gäller miljö och arbetsmiljö. I ett globalt perspektiv är Sverige det bästa landet för gruvdrift. 

Ska Sverige och världen klara klimatomställningen måste politiker och myndigheter underlätta för företag att arbeta för omställning mot hållbarhet. För det är i näringslivet de stora stegen tas. Politiker och myndigheter skapar inget. De kan i bästa fall bidra med att ställa krav som förbättrar planerade satsningar. I sämsta fall, av ren feghet, förhala och sätta krokben för viktiga satsningar.

Det är inte politiker och myndigheter som nu tagit initiativet till att ta fram en fossilfri stålproduktion, det är SSAB, LKAB och Vattenfall. Ett bra initiativ som stöds av myndigheter och offentlig delfinanisering.

Ett exempel på kontraproduktiva politiska beslut är EU:s tullar på billiga solpaneler från Kina. 

För framtidens klimat: ge Talga möjlighet att bryta grafit i Nunasvaara.

Lennart Håkansson

ansvarig utgivare för Affärer i norrr

Annons