Nytt rekord för skogsföryngring i Sverige

Luleå Skogsbruket i Sverige slår återigen rekord när det gäller att få upp ny skog efter avverkning. Skogsstyrelsens uppföljning visar att 91 procent av den inventerade arealen får godkänt.

Samtidigt blir planteringar allt mer dominerande som föryngringsmetod där självföryngring nu ligger på historiskt låga nivåer.

– Det är glädjande att den positiva trenden med godkända föryngringar håller i sig. Det innebär att det finns tillräckligt med plantor för att skogarna skall producera mycket virke, något som behövs för att skogsindustrin ska kunna utvecklas och för att framställa bioenergi, säger Jonas Bergqvist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Eftersom skogsvårdslagen kräver att skogsägare sätter ny skog som klarar kraven, följer Skogsstyrelsen upp med inventeringar varje år. Efter att ha legat på runt 80 procent godkända föryngringar under tio års tid, har det skett tydliga förbättringar senaste åren, enligt Skogsstyrelsen.

Förbättringarna märks i hela landet men skiljer sig åt mellan landsdelarna. Bäst resultat uppvisar Götaland med 94 procent godkända föryngringar. Därefter följer Svealand med 93 procent, Norra Norrland med 92 procent och Södra Norrland på 86 procent.

Sommarens torka som gjort att plantor dött på många håll, påverkar inte statistiken eftersom inventeringen gjordes i plantskog som föryngrades för flera år sedan.