Setra Rolfs

Setra ska lägga ned Rolfs såg i Kalix. Foto: Setra

Rolf såg ska läggas ned

Kalix Setra ska lägga ned Rolfs såg i Kalix med 60 anställda.

– Det är ett jättetråkigt besked att behöva ge till alla våra medarbetare vid Rolfs. Nu ska vi göra allt vi kan för att den här processen hanteras så bra som möjligt, säger Hannele Arvonen, vd för Setra.

Bakgrunden till nedläggningen är att Setra vill öka synergierna inom koncernen. Möjligheterna till integration mellan Setra Rolfs och Setras övriga produktionsenheter är för dåliga.

Setra har försökt sälja Rolfs såg i ett år, utan att hitta en köpare. Setra har tidigare sålt enheter som inte är direkt kopplade till eller stödjer kärnaffären.

– Under drygt ett år har vår verksamhet i Rolfs varit till försäljning. Vi har fört diskussioner med olika intressenter för att försöka hitta en bra lösning, men det har tyvärr inte gått. Därför måste vi nu inleda en process för att lägga ned vår verksamhet i Rolfs, säger Hennele Arvonen.

Setras anläggning i Rolfs, Kalix, är en av Setras tio produktionsenheter. Här producerar företaget sågade trävaror som konstruktionsvirke, paneler och olika typer av byggprodukter. Produktionsvolymen 2017 var 97.000 kubikmeter. Produkterna levereras främst till Skandinavien och Europa.

Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. Koncernen har cirka 800 anställda och omsätter cirka 4 miljarder kronor. Omkring 65 procent av omsättningen utgörs av export till Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Asien.

Annons