Testbädd

Genom integrering av redan befintliga testbäddar utökas omfattningen av de tester som kan göras. Swerims testbädd för gasreformering är ett exempel. Foto: Maria Åsén.

Swerim och Rise bygger testbädd i Luleå

Luleå Forskningsinstituten Rise och Swerim har fått medel från Vinnova för att utveckla en testbädd för elektrolys och vätgaslagring. Anläggningen ska byggas i Luleå.

Intresset för elektrolys och förnybar vätgas ökar snabbt både i Sverige och utomlands när mål sätts upp för att skapa en fossilfri fordonsflotta, fossilfri elproduktion och ett klimatneutralt samhälle.

Förnybar vätgas från elektrolys har potential att utgöra en betydande pusselbit i ett framtida energisystem och bidra till att Sverige och andra länder kan ställa om för hållbarhet. Ett exempel är det branschöverskridande industriprojektet Hybrit, där SSAB, LKAB och Vattenfall samarbetar om att utveckla en process där man kan tillverka stål utan kol.

Testbädden som ska byggas i Luleå ska vara en öppen och neutral arena där man kan testa olika vätgasapplikationer inom metallurgisk industri, energilagring, produktion av biodrivmedel och gröna kemikalier.

- Lika viktig som den fysiska testbädden blir det kompetenscenter för vätgasteknologier som vi nu skapar, säger projektledaren Anna-Karin Jannasch, Rise.

Testbädden utvecklas i samarbete med en arbetsgrupp bestående av cirka 20 intressenter och framtida testbäddsanvändare, bland andra Hybrit Development, Höganäs, Sandvik, Perstorp, AkzoNobel Specialty Chemicals, Haldor Topsoe och Hydrogenics Pro.

Annons
Annons