Vägmästarna vill öppna fler vägar för 74 ton

Älvsbyn Sedan 1 juli får man köra med 74 tons fordon på 4.300 mil av det svenska vägnätet. Sveaskogs vägmästare, som nyligen träffades i Storforsen utanför Älvsbyn, vill fortsätta upprustningen av det svenska vägnätet för att kunna tillåta 74 ton på fler vägar.

- Nu satsar vi på upprustning av våra vägar. Förutom underhåll av våra vägar bygger vi cirka 25 mil ny väg i Sverige varje år. 15 mil av dessa byggs i Norr- och Västerbotten, säger Ulf Lundqvist, vägmästare i Norrbotten.

Större fordon kan ta mer last vilket ökar effektiviteten och minskar utsläppen.

- Genom att köra med 74 tons bilar kan vi öka nyttolasten med 25 procent och minska utsläppen med 8-10 procent utan att axeltrycket ökar. Det är även positivt för trafiksäkerheten då antalet lastbilar minskar i trafiken, säger Torsten Wiborgh, anläggningsingenjör och samordnare för alla vägmästarna i Sveaskog.

Den 1 juli 2018 öppnades delar av vägnätet för den nya bärighetsklassen på 74 ton, jämfört med den tidigare gränsen på 64 ton.

För att gå vidare och öppna fler vägar för större fordon krävs upprustning och förstärkningsarbeten, inte minst när det gäller broar.