Norrsken över Luleå

Foto: Per Lundström

Besöksnäringen i Luleå fortsätter öka

Luleå Besöksnäringen i Luleå ökade sin omsättning med 31 miljoner kronor, eller 3,3 procent, under 2017. Luleå håller ställningen som en av de ledande destinationerna i norra Sverige.

Besöksnäringen i Luleå omsatte 959 miljoner kronor under 2017. Totalt genererades nära 1,6 miljoner turistiska övernattningar under samma period. Luleå kommun beräknas ha fått in 53 miljoner i skatteintäkter från besökare.

Hotellgäster spenderade 420 miljoner kronor och var den ekonomiskt viktigaste boendekategorin. Logi omsätter mest, men under senare år har restaurang och shopping fått större betydelse och svarar i dag för 42 procent av omsättningen.

– Mycket talar för Luleå som besöksmål; vi är regionens ledande handelsstad, vi har störst hotellutbud och möteskapacitet i länet, vi har god tillgänglighet med regionens största flygplats inom bara 10 minuters transfertid till centrum. Detta är faktorer som ger oss utmärkta förutsättningar för en hållbar och långsiktig bearbetning av nationell och internationell marknad för mötes- och privatresenärer, säger Jenny Hellman, vd på Visit Luleå.

Annons