Cape Wild vill utöka med boende och konferensanläggning

Luleå Konferensanläggning, restaurang och boende. Nystartade Cape Wild har stora planer för sitt vildmarkscenter som ligger i Bälinge utanför Luleå.

Cape Wild kallar sig för ett nytt och unikt besöksmål i hjärtat av Swedish Lapland, men det är en lång väg kvar innan ägaren Thomas Dahlquist är i hamn med alla sina planer. I slutet av 2017 smygstartade han verksamheten med hundträning på älg.

- Det har varit en bra ström av folk även fast jag inte har annonserat mer än med någon blänkare på Facebook. Jag var fullbokad i augusti och det känns jättebra. Jag kommer snart att köra igång med hundträning på vildsvin eftersom det är många jägare från Norrbotten som åker söderut för att jaga, säger Thomas Dahlquist.

Just nu finns det både älgar och vildsvin på Cape Wild och nästa år får de sällskap av mufflonfår och kronhjort. Thomas Dahlquist har även byggt en tältkåta som rymmer 30 personer och i höst kommer han att börja marknadsföra sig mot företag genom att erbjuda en annorlunda konferensmiljö och kick-off med catering.

- Jag har inte haft någon invigning eller öppnat upp för allmänheten, men jag har ändå haft en hel del bokade besök för turister som vill hälsa på djuren. Nästa sommar tänkte jag ha mer fria öppettider, säger han.

Thomas Dahlquist berättar att de bygger för fullt på området sedan ett och ett halvt år tillbaka, men att de har stött på hinder längs med vägen. Det handlar bland annat om bygglov för fyra stugor nere vid älven.

- Kommunen är positiva och de har godkänt mina byggplaner, men Försvarsmakten säger nej. De vill inte att någon bygger där, men jag är positiv och hoppas på en lösning. Jag har försökt att motivera att det är en viktig del av min verksamhet och bra för hela besöksnäringen i Luleå, säger han.

Det finns även långt gångna planer på att bygga ett konferenscentrum, restaurang, spa och bastu. Tanken var att sätta spaden i jorden redan i år, men de har skjutit på planerna eftersom de vill bygga upp en ekonomisk buffert.

- Jag sa upp mig från mitt jobb i början av året och jag tror verkligen att det går att få snurr på företaget. Just nu har jag snälla vänner och familj som ställer upp och hjälper mig, men jag kommer att anställa personal när allt är klart, säger Thomas Dahlquist.