LTU till Åre

Med start i januari kommer det gå att läsa på Luleå tekniska universitet i Åre. Foto: LTU

LTU etablerar sig i Åre

Luleå Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre i samarbete med Campus Åre Lärcentrum och företagshubben House Be.

LTU ska till en början erbjuda två kurser i webbutveckling.

– Som nationellt rekryterande universitet är det mycket roligt att vi nu kan erbjuda utbildningar på ytterligare en dynamisk ort med stark framåtanda. Jag är övertygad om att Luleå tekniska universitet och Åre kommer att ha stort utbyte av varandra, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

I Åre finns företagshubben House Be som startade 2017. Syftet är att samla den växande IT- och startup-industrin som fått fotfäste i Åre. I dag har House Be över 100 anslutna företag.

- Sedan vi öppnande House Be har det gått fort, och att nu Luleå tekniska universitet väljer att etablera sig ser vi som väldigt positivt. Framförallt för de företag som på allvar satsar och söker allt fler medarbetare. Det känns som ett naturligt nästa steg för Åre helt enkelt, säger Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be.

För Åre kommun är det en viktig del av strategin för att utveckla kommunen.

– Det är fantastiskt kul att vi får en universitetsutbildning på plats i Åre. Vi ser stor potential i den växande IT-näringen i Åre och är övertygade om att detta ytterligare kommer lägga grunden för en stor framtida näring i Åre kommun. Samtidigt är vi väldigt glada över att få välkomna ett antal studenter till orten som vi förhoppningsvis får behålla i många år framöver, säger Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun.

Annons