Northvolt blir 25 procent billigare

Skellefteå Norrvolts batterifabrik i Skellefteå kommer inte att kosta 40 miljarder, utan blir 25 procent billigare, säger Northvolts grundare Peter Carlsson till Veckans Affärer.

- Det är inte 40 miljarder längre. Vi har hittat effektivitetsförbättringar på 25 procent, minst. Vår ambition är att bygga så att Skellefteå är uppe och rullar till 2024. Det innebär att vi fram till dess kommer att behöva finansiering. Samtidigt har vi också ett kommande kassaflöde som hjälper oss. Vi börjar att sälja batterisystem redan nästa år, säger Peter Carlsson till Veckans Affärer.

Hittills har Northvolt tagit in en dryg miljard som används för att bygga demolinan i Västerås, där 300 - 400 personer ska anställas. Bygget startade i april och ska vara klart första kvartalet 2019. Produktionen ska starta i mitten av nästa år.

Den första delen av fabriken i Skellefteå ska var klar i slutet av 2020. Hela fabriken 2024.

Vid huvudkontoret arbetar i dag 130 personer från ett 30-tal länder. Enligt Peter Carlsson ska ytterligare 70 anställas innan årsskiftet och under nästa år ska personalstyrkan dubbleras.