Sveaskog utvecklar maskin för skogsplantering

Sverige Tre parter ingår i samarbetet, som ska utveckla gamla idéer och effektivisera föryngringar i skogen.

Förutom Sveaskog ingår också Svenska skogsplantor och Grangärde konsult och innovation i samarbetet. En prototypmaskin för plantering av skog ska tas fram.

– Nu tar vi äntligen ett första viktigt steg mot en effektivisering av arbetet med skogsföryngringar. Man har planterat skogsplantor på ungefär samma sätt i många decennier, och det är hög tid att ta nästa utvecklingssteg, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Grangärde konsult och innovation deltog i utvecklingen av en planteringsmaskin under 1980-talet. Den maskinen hade problem med steniga marker, enligt Land skogsbruk.

- Vi har arbetat med skogsplanteringsmaskiner förut och det ska bli väldigt kul att vidareutveckla idéer som fungerade bra redan för 25 år sedan. Med dagens sensorsystem och materialteknik finns mycket goda förutsättningar för att skapa en kommersiellt gångbar planteringsmaskin. Det kommer att förändra branschen, säger Stig Linderholm, vd på Grangärde konsult och innovation.

En prototyp ska vara framtagen under hösten 2019.