L Sandrany

Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.

19 filmer och fyra priser för Filmpool Nord

Luleå Filmpool Nord hade 19 filmpremiärer, en tv-serie som slog rekord och fick fyra filmpriser under 2018. Det framgår av Filmpool Nords årsredovisning som offentliggjordes under fredagen.

Tv-serien "Jägarna" som Filmpool Nord samproducerat i Älvsbyn blev den största publika framgången hittills på C More och har redan sålts till flera länder. Tv-serien "Andra åket", som utspelas i Björkliden, har haft nära 9 miljoner visningar på SVT.

Totalt har Filmpool Nord medverkat i 19 Norrbottenspremiärer för filmer inom olika genrer under 2018. Bland annat långfilmen "Ensamma i rymden" som visats på biografer runt om i landet.

– Det är fantastisk roligt att vi samproducerar så mycket film som publiken uppskattar och som dessutom leder till ett ökat intresse för Norrbotten som turismlän. Dagen efter att Jägarna hade premiär på TV4 hörde många av sig och ville besöka Älvsbyn i sommar och gå i Jägarnas spår, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord, i ett pressmeddelande. 

Under året har fyra priser delats ut till filmer där Filmpool Nord varit samproducent. Kortfilmen ”I will always love you kingen”, regisserad av Amanda Kernell (”Sameblod”) vann Tromsöpalmen och Kortfilmpriset på Sundsvall Filmfestival. Dokumentärfilmen ”Hobbyhorse Revolution” vann Jussi för bästa dokumentär (Finlands motsvarighet till Guldbagge) och långfilmen ”Dröm vidare” vann en Guldbagge. 

I år är fler inspelningar på gång, enligt Sandra Warg. Bland annat tv-serien "Björnstad", som nu spelas in på flera platser i länet. Den är finansierad av och kommer att streamas av HBO.

För transparensen: Lennart Håkansson är ordförande för Filmpool Nord. Artikeln bygger på ett pressmeddelande.

Annons