Besöksnäringen i Luleå sprängde miljardvallen

Luleå Under 2018 omsatte besöksnäringen i Luleå mer än någonsin tidigare.

– Besöksnäringen i Luleå har vuxit kraftigt de senaste åren och fortsätter att öka. Vi satte ett långsiktigt mål, att 2020 nå en miljardomsättning. Det är otroligt häftigt att vi redan 2018 nått dit, säger Jenny Hellman, vd för Visit Luleå.

Luleå hade 1,7 miljoner turistiska övernattningar 2018. Både nationella och internationella besökare ökar. Omsättningen inom näringen fördelar sig på shopping, logi, livsmedel, restaurang, transport och aktiviteter. Besökarna spenderar de mesta pengarna på logi, restaurang och shopping. De tre kategorierna utgör 68 procent av den totala omsättningen.

– Det är mycket tillfredsställande att besöksnäringen fortsätter växa. Det är viktigt för Luleås attraktivitet och gynnar hela Luleås näringsliv. Tillväxten ger också tydliga effekter på stadens ekonomi, säger Niklas Nordström, styrelseordförande för Visit Luleå. Besöksnäringen genererade 55 miljoner kronor i skatteintäkter till Luleå kommun 2018.

Statistiken över besöksnäringens omsättning är presenterad i TEM-rapporten (turistekonomisk modell) från Resurs AB, som sammanställt SCB-statistik för helåret 2018.