LKAB:s borrteknik används när nya Slussen byggs

Stockholm När Slussen i Stockholm byggs om används LKAB:s vattendrivna Wassara-teknik när man ska borra.

Den teknik LKAB utvecklat och använder sig av i gruvverksamheten, används i Stockholm för att ge säkrare borrning och bättre arbetsmiljö.

– Då vi bland annat har en tunnelbana som går nära får marken inte trycksättas eller utsättas för vibrationer. Vi har även bil- och gångvägar precis bredvid oss. För att stärka upp marken så borrar vi nu ner 70 meter långa pålar ned till berg. Detta kan bara göras med vattendriven borrning, då den inte trycksätter formationen på samma sätt som luft, säger Christer Humbla, borrare hos Skanska, som arbetar med Slussenbygget, till LKAB:s hemsida.

LKAB:s vattendrivna Wassara-teknik ger enligt Skanskas personal en bättre arbetsmiljö.

– Det blir betydlig mindre damm och luften är renare. Dessutom kommer borrkaxet upp mer kontrollerat och smutsar då inte ned på samma sätt. Man kan lätt borra nära gångbanor och hus. En annan viktig aspekt är att man slipper tryckluftslangarna. Dessa kan i värsta fall släppa och far då okontrollerat iväg med stor kraft. Detta är mycket farligt om det händer och man kan bli allvarligt skadad om man blir träffad. Det händer inte med vattendriven teknik, säger Christer Humbla.