Esrange Raketuppskjutning

Bild från den senaste raketuppskjutningen från Esrange juni 2019. Nu vill SSC utveckla rymdbasen för att kunna skjuta upp små satelliter.

SSC vill göra Esrange till Europas ledande rymdbas

Kiruna Det statliga svenska rymdbolaget SSC vill utveckla Esrange till Europas ledande rymdbas och bli en viktig del av Europas deltagande i framtidens rymdkapplöpning.

Den verksamhet, infrastruktur och tekniska kunnande som redan finns på Esrange utanför Kiruna gör att Sverige har en unik möjlighet att göra Esrange till Europas ledande rymdbas.

– Förutsatt att finansieringen blir klar kan vi komma igång med att sända upp små satelliter redan 2021. Då kan Sverige genom SSC tillföra viktig kapacitet till marknaden men även locka till oss kompetens och företag inom rymdsektorn från resten av Europa och världen, säger Stefan Gustafsson, strategichef på statliga rymdbolaget SSC. 

Sedan verksamheten på Esrange kom igång på 60-talet har nästan 600 raketer skjutits upp från rymdbasen. Men ingen satellit. Sverige och Europa har i dag inte förmåga att skjuta upp satelliter. Att kunna skjuta upp små satelliter är ett viktigt område där marknaden väntas växa kraftigt de kommande åren. 

Det gäller inte minst information om jorden, atmosfären och haven från satelliter, som är ett ovärderligt hjälpmedel för att kunna övervaka miljön och klimatet. Skogsbränder, glaciärsmältning, koldioxidutsläpp, ozonhål och ökenutbredning är bara några exempel där data från satelliter spelar en avgörande roll för att förstå det som sker.

– Data från satelliter är nyckeln till att kunna lösa en av vår tids största utmaningar och det finns brist på uppskjutningsplatser. Här har Sverige möjlighet att göra skillnad, på riktigt. Det är just nu fönstret är öppet och det är en chans som inte kommer igen, säger Stefan Gustafsson.

Under 2018 avsatte regeringen 60 miljoner kronor till en testverksamhet för återvinning av raketer. Just nu kompletteras rymdbasen i Esrange med en testanläggning för återanvändningsbara raketer. Nästa stora steg för Esrange kan bli kapacitet att skjuta upp satelliter.

– Under de första 50 åren av rymdteknologin har Europa varit lite i bakvattnet av utvecklingen. Nu satsar både EU och den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency) hårt, och Sverige kan kliva ut på den globala rymdscenen genom vår toppmoderna rymdbas Esrange, säger Stefan Gustafsson.

Annons